Σχεδιασμός του περιβάλλοντος χώρου του οικιστικού συγκροτήματος Lana Park


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΛΕΤΗΣ

Σε μια τοποθεσία 15.000τ.μ., όπου τα 9.500τ.μ. είναι ανοιχτοί χώροι, σε μια κεντρική περιοχή των Τιράνων, αναγείρεται το πολυτελές οικιστικό συγκρότημα LANA Park. Τα 400 μοντέρνα διαμερίσματα, τα καταστήματα και τα 100 γραφεία που δημιουργούνται στο συγκρότημα απευθύνονται στην ανώτερη κοινωνική τάξη των Τιράνων και πλαισιώνονται από υποστηρικτικές δομές, όπως υπόγειο πάρκινγκ, καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια και μελλοντικό Λούνα Παρκ. Φυσικό ακόλουθο για το συγκεκριμένο οικιστικό σύνολο είναι να περιβάλλεται από ένα χώρο υψηλών προδιαγραφών που, όπως και στο ήδη υλοποιημένο τμήμα του οικιστικού συνόλου, θα δώσει το στίγμα για το νέο αρχιτεκτονικό, περιβαλλοντικό και αισθητικό πρόσωπο, που θέλουν να προβάλλουν τα Τίρανα στο άμεσο μέλλον.

Για τη LANDSCAPE ROIDIS, όλο το έργο είναι ένα στοίχημα εφαρμογής, ανάδειξης και αναβάθμισης των ήδη εφαρμοσμένων σχεδιαστικών μοντέλων και προτύπων του LANA Park, σε μια έντονα και δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή όπως είναι τα Τίρανα. Το πρότυπο, ιδιωτικό, αστικό τοπίο που δημιουργείται, πρέπει να εξυπηρετεί τόσο τους ενοίκους των διαμερισμάτων και τους εργαζομένους στα γραφεία, όσο και τους περαστικούς και τους επισκέπτες του συγκροτήματος, φιλοξενώντας έτσι πολλούς τύπους χρήσεων γης ταυτόχρονα, μέσα σε ένα ενιαίο χώρο. Επιλέγεται ένας ενιαίος σχεδιασμός δαπέδου που να «απαντάει» στην έντονη κόκκινη όψη των κτιρίων, χωρίς χρωματική ταύτι­ση με αυτά. Το ψηφιδωτό δίχρωμο δάπεδο που δημιουργείται, «ρέει» αρμονικά σε όλο τον χώρο, «αγκαλιάζει» όλες τις λει­τουργίες και ομογενοποιεί το νέο τμήμα του συγκροτήματος με το ήδη δημιουργημένο, δίνοντάς του μία ιδιαίτερη, μοναδική «ταυτότητα» αναγνώρισης.

Παράλληλα, οι νέες φυτεύσεις, οι αξονικές διατάξεις δέντρων, το έντονο κεντρικό στοιχείο νερού, η νέα πεζογέφυρα επί του ποταμού Lana δίνουν και ένα χαρακτήρα μοναδικότητας και μια ισχυρή ταυτότητα στο νέο τμήμα, που ελκύει και προσκαλεί το κοινό προς το συγκρότημα. Έτσι, ανάμεσα στα κτίρια του οικιστικού συγκροτήματος και δίπλα την πολυσύχναστη οδό E-Kavajes δημιουργείται ένα ήσυχο, πολυδιάστατο και ενιαίο σύνολο εξωτερικών χώρων, το οποίο φιλοξενεί πολλούς τύπους χρήσεων, όπως στοιχεία νερού, πέργκολες, καθιστικούς χώρους και πράσινο. Παράλληλα ενισχύεται και η νυχτερινή παρουσία του χώρου με τον κατάλληλο φωτισμό, ώστε να αναδειχτεί σε τοπίο υψηλής αισθητικής αξίας αλλά ταυτόχρονα και ασφαλές.

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Τίρανα, Αλβανία
ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: 
ΠΕΛΑΤΗΣ: 
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ: Χάρης Ροΐδης
ΕΠΙΒΛΕΨΗ: Χάρης Ροΐδης
ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Συνολική μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου (προμελέτη, μελέτη εφαρμογής, επίβλεψη hard and soft landscape)
ΕΜΒΑΔΟΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ: 
ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 2015
ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 2015
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χάρης Ροΐδης