Ωνάσσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΛΕΤΗΣ

Η διοικούσα επιτροπή του Ωνάσσειου καρδιοχειρουργικού κέντρου προκήρυξε Πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της περιβάλλουσας το κτίριο ζώνης πρασίνου όσο και του επιπέδου του ισογείου του κτιρίου, ενός στην ουσία φυτεμένου δώματος «green roof», όπου και η αναμνηστική τύμβος στον Αλέξανδρο Ωνάσση. Το γραφείο πήρε το Α’ βραβείο και εκπόνησε την πλήρη μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου για το χώρο. Θεωρήθηκε εξαρχής ότι θα έπρεπε να υπερτονιστεί η κεντρική είσοδος του νοσοκομείου και επελέγησαν ως εκ τούτου δύο μεγάλοι  φοίνικες συμμετρικά τοποθετημένοι εκατέρωθεν του κεντρικού κλιμακοστασίου. Οι μεγάλοι φοίνικες είχαν επίσης έντονο «διάλογο» με τους ήδη φυτεμένους στη νησίδα της λεωφόρου Συγγρού.  Η καμπύλη μορφολογία των υπολοίπων φυτεύσεων δημιούργησε ένταση και ενδιαφέρον στο γραμμικό περιμετρικό παρτέρι. Τέλος, τα κυπαρίσσια στο πίσω μέρος συμβάλλουν στη σημειολογία της έντασης που προκαλεί ο καλαίσθητος όγκος του κτιρίου.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:
ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: 
ΠΕΛΑΤΗΣ: 
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ: Χάρης Ροΐδης
ΕΠΙΒΛΕΨΗ: Χάρης Ροΐδης
ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Συνολική μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου (προμελέτη, μελέτη εφαρμογής, επίβλεψη hard and soft landscape)
ΕΜΒΑΔΟΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ: 
ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ:
ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ:
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χάρης Ροΐδης