Σχεδιασμός του περιβάλλοντος χώρου του Ξενοδοχείου MYKONOS GRAND HOTEL


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΛΕΤΗΣ

Η μυκονιάτικη οικογένεια Δακτυλίδη, γνωστοί ξενοδόχοι της Μυκόνου (Petasos Beach, Petasos Bay, Petasos Town) ανέθεσαν στο γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου Χάρη Ροΐδη την οργάνωση και το σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου του Ξενοδοχείου ΜΥΚΟΝΟΣ GRAND, καθώς και τη λεπτομερή επεξεργασία των όψεων των κτιρίων, ώστε το σύνολο των κτιρίων να «καθίσει» στην τοπιακή και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Μυκόνου
Η εκτέλεση του έργου διήρκεσε περίπου 3 χρόνια στα οποία ήταν επιβεβλημένη σκληρή δουλειά από την πλευρά των ξενοδόχων, που συνδυάστηκε με συνεχή εποπτεία του έργου από τον πολιτικό Μηχανικό Σ. Γκίνη και περιστασιακή από τον Χ. Ροΐδη, δεδομένης της έκτασης του έργου, αλλά και των ποικίλων εξωτερικών χώρων του ξενοδοχείου.
Οι αρχιτέκτονες τοπίου, δια του Master Plan, οργάνωσαν τις μείζονες περιοχές λειτουργίας, ώστε να χωροθετηθούν σωστά οι εκτός δωματίων χώροι εξυπηρέτησης του ξενοδοχείου όπως κεντρική πισίνα, γήπεδο τένις, γήπεδο σκουός, γυμναστήριο, ανοιχτό αμφιθέατρο, parking, χώροι περιπάτου, εστιατόριο, pool bar, πρόχειρο εστιατόριο, οι ιδιωτικές αυλές και οι ιδιωτικές πισίνες των σουιτών, εκκλησία. Επίσης η αχανής ταράτσα του κεντρικού εστιατορίου μετατράπηκε σε συμπαθή τυπικό μυκονιάτικο χώρο με την τεχνική ανάπτυξης του roofscape.
Η κύρια προσπάθεια του γραφείου αρχιτεκτονικής τοπίου ήταν να ξεδιπλώσει και να αναπτύξει, το σύνολο των παραπάνω περιγραφέντων περιφερειακών δραστηριοτήτων σε ένα έντονα επικλινές ανάγλυφο (κλίσεις περίπου 30%) έχοντας ως στόχο τη μικρότερη δυνατή οπτική και περιβαλλοντική αλλοίωσή του.
Η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Μυκόνου, το συνολικό τοπίο του νησιού, οι μνή¬μες από την αποτύπωση της ζωής και το τοπίο της Δήλου, ήταν τα εργαλεία με τα οποία σμιλεύτηκε το τοπίο και τελικά αποτυπώθηκε στους χώρους του ξενοδοχεί¬ου Mykonos Grand.
Τα τοπιακά και αρχιτεκτονικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στο σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου του ξενοδοχείου, παραπέμπουν στο «αντιληπτικό τοπίο» του νησιού: πορτασιές, κάπασσοι, περιστερώνες, πέργκολες, κάγκελα, υπαίθρια αναψυχή και κουβέντα (σοκάκι – καθιστικό – πέτρες και χαμηλοί θάμνοι).
Το φως, η πέτρα, το λευκό χρώμα της μυκονιάτικης παραδοσιακής κατοικίας, οι βαμμένοι θόλοι, το ακάλυπτο και το βραχώδες του εδάφους του νησιού, το έντο¬νο εδαφικό ανάγλυφο και η έντονη διαφοροποίηση του βαθύ μπλε και του γαλάζιου της θάλασσας και του μπλε του ουρανού, η Δήλος, τα μικρά παραδοσιακά αρ¬χιτεκτονικά στοιχεία και οι ιδιαίτερες λεπτομέρειες, της Μυκόνου, ήταν τα στοιχεία που επηρέασαν έντονα την τελική σύνθεση της πρότασης.
Τέλος στο σύνολο της μελέτης, κυρίαρχος παράγοντας στη ρυθμολογία του τοπίου υπήρξε το «δαιδαλώδες» και το μυστηριώδες που επικρατεί στα σοκάκια της Χώρας της Μυκόνου, όπου η έκπληξη είναι το κυρίαρχο στοιχείο και η πρόκληση του επισκέπτη. Η άποψη αυτή εφαρμόστηκε στο σύνολο των υπαιθρίων χώρων και των όψεων του ξενοδοχείου.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Άγιος Γιάννης Διακόφτης, Μύκονος
ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Διακόφτης Α.Ε.
ΠΕΛΑΤΗΣ: Παναγιώτης Δακτυλίδης
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: Διακόφτης Α.Ε.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ: Χάρης Ροΐδης
ΕΠΙΒΛΕΨΗ: Χάρης Ροΐδης
ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Συνολική μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου (προμελέτη, μελέτη εφαρμογής, επίβλεψη hard and soft landscape)
ΕΜΒΑΔΟΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ: 30.000 m2 , Δόμηση 10.000 m2, Περιβάλλων χώρος  20.000 m2
ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 1999
ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 2001
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χάρης Ροΐδης URL Mykonos Grand